Vores Vilde Natur - lige uden for døren

Skal villavejen være mere vild?

Interessen for at gøre villahaven mere vild er stor og vi har fået mange gode henvendelser fra fællesskaber. Desværre kan vi ikke imødekomme alle, men har udvalgt 6 forskellige fællesskaber som repræsentanter for forskellige typer; landsbyen, sommerhusområdet, kirken, villakvarteret, grundejerforeningen. 3 inden for Nationalparken og 3 uden for:

  1. Friland/Feldballe (følg deres Vild Natur i Feldballe fb-gruppe )
  2. Knebel - Rolsø - Egens Kirke
  3. Langbjerg - Sommerhusormåde Fuglsø
  4. Borup og Helgenæs Naturefterskole
  5. Søparken Ryomgård
  6. Glentehøj i Rønde

Med projektet ”Vores vilde natur – lige uden for døren” rækker Syddjurs Kommune og Nationalpark Mols Bjerge ud til lokalområdets fællesskaber, der gerne vil have hjælp til at få mere vild natur i deres eget lokalområde. De udvalgte fællesskaber deltager i et skræddersyet forløb om at udvikle naturen i eget nærområde. 

Forløbet består af 3 dele.

  1. Et indledende inspirationsforedrag, der giver større viden om, hvordan man selv og i fællesskab kan gavne den danske natur og lokale biodiversitet, i egne haver og på fællesarealer. Indholdet er et generelt foredrag om de tiltag man kan arbejde med, for at skabe mere plads til naturen, og formålet er at have et fælles fokus og igangsætte idéer og tanker. Det varer ca. 1 time – 1,5 time.
  2. Besigtigelse af arealerne er ca. 2,5 - 3 timer, afhængig af arealets størrelse, vind/vejr og deltager antal. Vi går en tur sammen på arealerne, og snakker mere konkret om hvad arealet kan og skal kunne, og hvad I har lyst til at sætte i gang af projekter. 
  3. Ved behov kan man efterfølgende få 2 timers sparring/rådgivning på projektet. Det kan være hjælp til en ansøgning, praktisk vejledning, hjælp til formidlingsopgaver eller konkrete plantelister eller lignende.

 

Vilde konsulenter kommer ud

Der er en mangfoldighed af muligheder for at lave vild natur på eksempelvis en fælles vej, i et sommerhusområde, ved en legeplads eller måske gadekæret.  Eneste kriterium har været, at man er fælles om et areal, og at arealet er beliggende i Syddjurs kommune. 
Projektet har nemlig fokus på det nære, fællesskaber, natur og biodiversitet. 

De udvalgte seks projekter vil få rigtig god hjælp og inspiration til deres projekt med foredrag, workshop og opfølgning med udgangspunkt i det ansøgte område område og ud fra egne ideer og ambitionsniveau.  Projektdeltagerne i de 6 udvalgte områder har sagt ja til at være inspiratorer og dele ud af deres erfaringer. Ta' kontakt til det fællesskab I er nærmest til eller ligner mest og spørg om I må høre hvad de har lært.

Vi vil forsøge at dokumentere og delagtigøre de fællesskaber, der ikke blev plads til og andre interesserede i øvrigt i de erfaringer og den viden, der bliver oparbejdet blandt de medvirkende fællesskaber, via Syddjurs Kommunes hjemmeside, Nationalparkens hjemmeside og facebook.  

Forløbet gennemføres i samarbejde med konsulentfirmaet Vildskab, der arbejder med mere natur tættere på, i haver, parker, på fællesarealer og i vores bevidsthed. Læs om Vildskab her

KONTAKT 

Landdistriktskonsulent Alette Lena Skov-Hansen kan kontaktes via mail til alsh@syddjurs.dk, eller mobil 20462522. Nationalparkens projektleder og landskabsforvalter Thomas Stampe kan kontaktes via mail til thosp@danmarksnationalparker.dk eller telefon 91377095. Biolog og Naturhaveekspert Lili Grüwier fra Vildskab kan kontaktes via mail til Lilli@vildskab.nu eller mobil 71793222. 

Opdateret: 17-06-2021 13:48

Kontakt