Hyben - rynket rose

Rynket rose kaldes også hybenrose. Den er en meget populær pryd- og marmeladeplante, men et problem i naturen.

Voksesteder

Den trives fint på sandet og gruset jord, og findes især på strande og andre tørre arealer. Den stammer oprindeligt fra Nordøstasien, men er indført i 1800-tallet.

Spredning

De store hyben er rige af fedtede frø, som solsort og andre fugle med stor glæde spreder om vinteren. Når de nye planter først er etableret, danner de et stort og tæt rodnet, og kæmpestore ugennemtrængelige buskadser, hvor intet andet kan vokse.

Bekæmpelse

Meget få vilde dyr vil give sig i kast med at græsse de stikkende grene. Så gennem årene har rynket rose bredt sig langs alle vore sandede kyster, og kræver konstant bekæmpelse. Den perfekte metode er dog ikke fundet endnu.

Får kan være effektive til at græsse de første spøde forårsskud, men resten af året vil fårene spise de øvrige vilde blomster og ofte skade mere end de gavner. Fåregræsning skal derfor bruges med stor omtanke.

Man kan slå roserne et par gange om året i en årrække og på den måde sætte dem kraftigt tilbage eller slå dem helt ned.

Den mest lovende metode er dog med biorotor, hvor man fræser hele krattet, inklusiv rødder. Foreløbige erfaringer viser, at 1-3 behandlinger kan udrydde selv store, tætte krat. Ulempen er, at det også ødelægger den værdifulde vegetation, der måtte være, og efterlader området helt "nulstillet", hvilket kan virke meget voldsomt.

For alle invasive arter gælder, at en hurtig indsats er vigtig, inden de når at etablere sig nye steder. Hvis man opdager en ny bevoksning af rynket rose, er det bedste simpelthen at tage handsker på og trække dem op.

Opdateret: 05-03-2020 08:10

Kontakt