Hvis uheldet er ude

Ved nødsituation om eftermiddagen kan vi kontaktes således:

Tandplejen: 87 53 50 90 fra kl. 12.30-15

Tandreguleringen: 87 53 63 38 fra kl. 13-15

Hvis klinikken er lukket og dit barn får tandpine eller slår tænderne voldsomt kan du søge behandling hos praktiserende tandlæge,  hos Tandlægevagten i Aarhus eller på Skadestuen i Aarhus.

Mælketænder

Hvis dit barn slår sine mælketænder, kan man ofte tage det med ro, berolige barnet og kontakte den kommunale tandpleje, når denne har åbent igen. Hvis det bløder meget, så tryk forsigtigt med jævnt pres på det blødende område i 5-10 minutter (brug evt. en kold våd klud, viskestykke med is eller lignende). Vent til barnet er faldet til ro, og se derefter roligt efter, hvor stor skaden er, inden du bestemmer dig for at søge tandlæge eller skadestue. I sjældne tilfælde bør der søges professionel hjælp med det samme – f.eks. hvis barnet ikke kan lukke munden, fordi den beskadigede tand sidder skævt, eller kæben er gået af led.

Blivende tænder

Hvis dit barn slår de blivende tænder bør der søges professionel hjælp, og hurtigst mulig ved følgende tilstande:

1. Hvis der er knækket så meget tand, at tandens nerve ses (blødning fra tandens midte) – tag det knækkede stykke tand med til tandlægen – gerne opbevaret i lidt spyt, mælk, eller i munden.
2. Tanden er slået ud : Hvis der er synlig snavs på tandroden, så skyl kortvarigt ( max 10 sek.) i rent vand. Hold på tandkronen for ikke at beskadige roden. Sæt den derefter på plads op i hullet. Hvis dette ikke er muligt, så opbevar tanden, i spyt eller mælk – ellers i munden. Aldrig tørt. 
3. Kæben er gået af led, - eller det ikke er muligt at tygge sammen.

Hvis der er brug for at søge øjeblikkelig tandlægehjælp

Indenfor vores åbningstid skal du kontakte din lokale klinik.

Udenfor vores åbningstid kan det være bedst at kontakte en tandlæge i dit lokalområde telefonisk, før du tager turen omkring vagtordning eller skadestue – på skadestuen (som man skal visiteres til via Lægevagten) risikerer du at komme til at vente i timevis – og der er ingen garanti for, at dit barn bliver tilset af en tandlæge.

Tandlægevagten  i Århus

Tandklinikken 
Brobjergskolen, Frederiks Allé 20.
8000 Århus C   tlf. 40 51 51 62

Klinikken har åbent:
fredag:                               kl. 18.00 til 21.00
lørdag, søn- og helligdage:   kl. 10.00 til 13.00

Grundet COVID-19 er det nødvendigt at ringe og aftale tid i tandlægevagten. 

Skadestuen på Aarhus Universitetshospital i Skejby (større tandskader)

Skadestuen i Aarhus finder du ved Indgang J3, Palle Juul-Jensens Boulevard 161, 8200 Aarhus N.

Efter kl. 16 visiterer Lægevagten til Skadestuen i Aarhus. Lægevagten skal kontaktes på til. 70 11 31 31

 

Al nødbehandling er gratis, Tandplejen betaler for dit barns behandling

Ulykkesforsikring

Der er mange børn og unge, der kommer til skade med tænderne. Indtil 18-årsalderen er det den kommunale tandpleje, der betaler udgifterne. Men mange tandskader kræver vedligeholdende behandling senere i livet. Læs mere om tandskadeforsikring her.

OBS Nedenfor finder du plakaten "Førstehjælp til tandskader" som en PDF fil til fri afbenyttelse. Den kan printes ud i A3 eller A4. Husk at skrive vores telefonnummer 87 53 51 00 på.

 

 

BilagStørrelse
traumeplakat.pdf3.91 MB
Opdateret: 24-11-2020 11:50

Kontakt