SEAL

En SEAL - behandling er en cariesbehandling uden brug af bor

 

Behandlingen består i lakering af cariesangreb på kindtændernes tyggeflader. Behandlingen udføres på cariesangreb med en dybde, der højest strækker sig en tredjedel ind i tanden. 

Vi informerer grundigt om situationen for at sikre os accept af behandlingen. Vi udfører behandlingen på stabile patienter, hvor der er mulighed for at kontrollere og følge udviklingen ca. hver 12.-14. måned.  

Den privatpraktiserende tandlæge, som vælges ved afslutningen af det kommunale tandplejetilbud, informeres også om gennemførte SEAL - behandlinger.

Baggrund

5-års resultaterne fra et stort studie, SEAL-DK, udført af en række kommunale tandplejer i samarbejde med Tandlægeskolen, Københavns Universitet, peger på, at denne behandlingsform er mulig, såfremt de rette betingelser er til stede.

I undersøgelsen indgår mere end 500 patienter, som havde tænder med caries, der ellers under normale omstændigheder skulle have foretaget behandling med en fyldning. Kun en tredjedel af de cariesangreb, som forsøgsvis blev behandlet med lakeringer, var erstattet med en fyldning inden for de første fem år. Projektet følger patienterne i endnu fem år. De opnåede resultater er så lovende, at SEAL-behandlinger nu kan tilbydes i Syddjurs kommunale tandpleje, såfremt de beskrevne retningslinjer overholdes.

Metoden anbefales også som første valg på de nævnte betingelser i en solid videnskabelig artikel bragt i British Dental Journal, juni 2013.

Information og litteratur om SEAL er indsat som PDF filer nedenfor.

Opdateret: 21-09-2017 12:15

Kontakt